Translate

четвъртък, 4 ноември 2021 г.

Криптовалути - обща информация

 

Според Европейския Банков Орган, криптовалутите  не се третират като платежно средство. Означава, че те не са валута в класическия смисъл и не са електронни пари. В границите на ЕС те са възприети само като разменно средство. 

Тяхната същност е цифрово представяне на стойност, която не се емитира от централна банка или публична институция и не се гарантира от такива. Съответно не е непременно свързана с фиатни (конвенционални) пари, макар че някои криптовалути са обвързани и с фиатни пари. В същото време се приема като платежно средство и може да се прехвърля, съхранява, търгува по електронен път.

Много хора, които за пръв път се сблъскват с това понятие, изпитват затруднение да определят какво са криптовалутите. Най-ясно обяснено, криптовалутите са цифрово представяне на стойност, служещо като средство за размяна. Това е число, което обозначава количество данни разчетни единици. Те се записват в съответстващи позиции в информационен пакет на протокол за предаване на данни. 

Криптовалутите са разновидност на цифровата валута и не са електронни пари, както вече беше посочено. Функционират в рамките на децентрализирана платежна система. Това ще рече система, в която няма вътрешен или външен администратор или негов аналог. 

За начинаещите в тази сфера сигурно вече настъпи объркване какво е това цифрова валута и защо не е едно и също като електронни пари. Затова нека да се разгледа по-подробно този въпрос.

Цифровата валута - това е форма на валута, която се предлага само в цифрова или електронна форма, като тя не представлява фиатни пари. Издава се от частни компании. Нарича се още цифрови пари или киберкеш. 

Цифровите валути са подобни на физическите валути, но не са точно като тях. За разлика от физическите валути, те нямат физически атрибути и се предлагат само в цифрова форма. Но подобно на физическите валути могат да се използват за закупуване на стоки и заплащане на услуги. Също така намират ограничена употреба като пари за нуждите на сайтове за игри, портали за хазарт или социални мрежи, от където могат да се закупят срещу реални фиатни пари. 

Цифровите пари могат да бъдат централизирани, т.е. да има контрол върху паричното предлагане (например от банка), или децентрализирани, където контролът върху паричното предлагане е предварително определен или договорен демократично.

Цифровите валути могат да бъдат най-различни видове. Криптовалутата , както се спомена по-горе, е вид цифрова валута. 

Електронни пари - често се бърка с цифрови пари, обаче има съществени разлики. Електронните пари са обвързани с фиатните пари. Това са парите, които се ползват при онлайн банкирането, да речем. Обвързани са с парите, издавани от централната банка на страната и това ги прави сигурни.

След като се изясни това, нека да продължим нататък.

Блокчейн (или блокова верига, едно и също е) е технологията за криптовалутите. Съставлява метод за съхранение на информация в компютърна мрежа, при който всеки един запис е блок, а записите са свързани помежду си и кодирани криптографски, като те са непрекъснато растящ списък.

Това води до сформиране по един децентрализиран начин на онлайн счетоводната книга, в която се отразяват всички транзакции, извършвани с дадена криптовалута. Структурата от данни на счетоводната книга се предоставя свободно и може да се копира на всички компютри, работещи с данения софтуер. За целите на сигурността, всеки нов блок се проверява от регистрите на всеки потребител в блокчейн системата. Така се получава защита срещу създаването на фалшива история на транзакциите.

Остана само още едно нещо за доуточняване, с което да се завърши тази тема. Това са две основни понятия, които е добре да знаете, като за начало:

Биткойн - това е първата възникнала криптовалута. 

Алткойн - това са всички останали криптовалути, които са се появили в последствие.


Автор: dream.lmb, https://cryptocurrency-bg.blogspot.com/


Няма коментари:

Публикуване на коментар